Hva slags muligheter er det for å lage en nettside?

Det finnes mange løsninger for de som vil ha en nettside. For å bestemme hvilken som er best for deg, vil det avhenge av faktorer som f.eks. hvor sterke IKT ferdigheter du har og hvor mye penger du vil bruke på det. I denne artikkelen skal jeg gå gjennom de to mest brukte metodene og presenterer fordeler og ulemper med hver.

Ha din nettside kodet fra bunnen

Med mindre du har en designer og en systemutvikler i familien som kan gjøre det for deg for vennepris, anbefaler jeg det ikke. Hvis du ikke har en front-end utvikler (webutvikler) i vennekrets, må du finne en, og det er ikke helt enkelt i Norge (større bedrifter ville betale flere titusen kroner for headhountere for å finne Front End utvikler). De som skriver koden er ikke nødvendigvis god på design, så er det svært mulig at du må finne en designer i tillegg. Designere koster mye og, så det kan raskt resultere i 10 000+ i utgifter for deg å få din nettside.

Du må også vurdere spørsmålet: Hvordan skal du oppdatere nettsiden etter at den er ferdig? Jeg har vedlikeholdt flere egenkodete nettsider og opplevde at det kan være utfordrende - også for en som meg som har sterke IKT ferdigheter.

Det er noen fordeler med en egenkodet nettside: det kan gi deg veldig stor frihet til å utforme nettsiden - men alle de fleste do-it-yourself rammeverk som jeg har brukt kan enkelt gi deg alt du trenger (mer om det litt nedenfor).

Kort oppsummert:

Fordeler

- stor frihet til å bestemme hva og hvordan du vil ha det

- veldig lave årskostnander for ditt nettsteds levetid. Per i dag (2020 mai) Domeneshop tilbyr webhotell med 1 GB diskplass - som er nok for  de aller fleste - for kun 120 kr/år

Ulemper

- Dyre oppstartskostnader: Du trenger en erfaren systemutvikler, muligens en designer i tillegg. Systemutviklere er vanskelig å finne og jobber med veldig høye timepriser, Designere er heller ikke billige.

- Oppdatering kan være utfordrende: Selv om de kan lage deg en CMS (content management system) for å gi deg mulighet til å oppdatere din nettside, kan det være litt tungt å lære det. Min erfaring med CMS systemer er at de gir begrenset mulighet til hva du kan og ikke kan endre.

- Vedlikehold blir utfordrende: Hvis problemer oppstår i fremtiden med nettsiden din, er det svært mulig at du må ringe din systemutvikler for å fikse det.

Bruk et gjør-det-selv online verktøy

Jeg selv har kun grunnleggende kodeferdigheter, så vannligvis velger jeg denne metoden. Heldigvis finnes det mange plattformer som tilbyr brukervennlig hjemmesideløsninger som ikke krever kodeskrivingsferdigheter. Jeg har brukt en rekke slike verktøy. Jeg finner at en slik løsning er passende for aller de fleste små- og mellomstore bedrifter. Du kan lage en flott nettside som er enkelt å redigere og vedlikeholde - for en lav månedlig pris.

Fordeler

- Mulig at du kan lage det selv -> slipper systemutvikleren og designeren

- Enkelt å oppdatere. De fleste av disse plattformene er laget på en måte alle kan enkelt forstå det.

- Enkelt å utforme og bytte design

- Enkelt å omorganisere innholdet

- Enklere vedlikehold: Hvis problemer oppstår vil kundeservice av plattformen du bruker, hjelpe deg å løse det i rimelig tid.

Ulemper

- høyere årskostnader enn egenkodet nettside. Du slipper å betale for webhotell fordi din nettside er lagret i skyen til plattformen du bruker, men du må betale en viss månedlig kostnad til plattformen (mellom 30-180 kr/måned, avhengig av plattform og pakke du velger)

- du er begrenset av det plattformen tilbyr, men disse plattformene tilbyr svært mange muligheter, og det er nok for de aller fleste.

Mine egne meninger om 6 ulike gjør-det-selv løsninger:

Denne nettsiden du leser nå laget jeg i Webnode. Jeg har jobbet mye på Squarespace og Strikingly og har veldig god erfaring med dem også. Jeg kan anbefale alle disse tre. De er veldig intuitive og har mange fine maler for forskjellige formål.

Jeg måtte vedlikeholde flere Wordpress nettsider, og det var en hodepine hver gang. Wordpress er tung og lite intuitiv. Det er en 17 år gammel bloggløsning som var kontinuerlig oppgradert til å passe til trendutviklinger og senere for nettsider, men du føler at den er gammel og ikke ment for nettsider. Jeg har brukt Wordpress for blogg, og for det var det ganske bra, men jeg anbefaler det ikke som en nettsideløsning.

Jeg har prøvd WIX, det var OK men jeg vil heller velge Squarespace, Strikingly eller Webnode. Unbounce er irriterende (jeg måtte jobbe med det flere ganger enn jeg ville) og jeg anbefaler det ikke for en nettside, men de har en god split-test funksjon som kan brukes for enkle kampanjer.

Hvor langt tid tar det å lage en nettside selv?

Mange av de nevnte plattformene annonserer at du kan lage en nettside på noen minutter. Det blir mye mer enn det. Den enkleste nettsiden som jeg har laget i mitt liv var en en-siders nettside som ikke krevde så mye skriving. Vi fikk en rekke fine produktbilder og beskrivelse fra produsenten, så derfor sparte vi mye tid ved arbeid på bilde og tekst. Det tok fortsatt 1,5-2 timer for å bli ferdig med et førsteutkast, på en god plattform som jeg har brukt ofte.

Deretter kom minst 3-4 runder av tilbakemelding-forbedring med kunden før vi hadde en nettside som var klar for å markedsføres. Som tommelfingerregel vil jeg si at det tar minst 6 timer å sette opp en nettside med tilkoblet domenenavn, men det kan være vesentlig lengere. Følgende faktorer  du må vurdere for å estimere tiden:

- trenger du nettbutikk? Hvis ja, hvor mange produkter har du? Har du bilder av produktene, eller trenger du fotografering?

- trenger du integrert betalingsløsning? Tips: For en nettbutikk trenger du sikkert det.

- Hvor mye tekst må det skrives?

- Hvor mye erfaring har du med plattformen du bruker? Hvis du må bli kjent plattformen først, kan det ta lengere tid.

- Hvor sterk IT ferdigheter har du? Hvis du må google opp mye ting, tar det fort lengere tid.

Tillegskostnader

Uavhengig av hvilken løsning du velger, må du regne med følgende eksterne kostnader:

  • årlig domenenavn: ca. 120 kr/år
  • profesjonell epost: kan være alt mellom 80 kr/år - 50 kr/måned per epost, avhengig av løsning.
  • SSL sertifikat: starter fra 100 kr/år, men mulig at du kan slippe det fordi noen domenenavnregistere tilbyr det gratis. Mange av de nevnte nettsideplattformene  tilbyr det også gratis.

Hvis du heller vil bruke din tid på å fokusere på andre aspekter i din bedrift, eller du ikke er så komfortabel med IT løsninger, kan jeg gjøre det for deg for 280kr + MVA timepris. Ta kontakt på rita@gettingitdone.no